LAZER'İN GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA KULLANIM ALANLARI

Lazerler, 21. Yüzyılın çok amaçlı kullanımlı temassız takımı, aracı, silahı, ölçme, analiz enstrümanı, tedavi yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Lazerli yöntemlerin, tekniklerin birçok üstünlükleri nedeniyle, endüstride konvansiyonel yöntem ve tekniklerin yerini almaktadır. İmalat sanayinde üretimin birçok kademesinde, malzemelerin işlenmesinde, ölçümlerinde, analizlerinde, kalite kontrollerinde, üretimin otomasyonunda lazerlerin kullanımı artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Tıpta birçok hastalığın tanısında, tedavisinde kullanıldığı gibi savunma sanayinde de lazerli silahlar üretilmektedir. Bilgisayar, elektronik, iletişim, eğlence sektörlerinde de lazerler yaygın kullanılmaktadırlar. Sanayisi gelişmiş ülkelerde lazer teknolojisi üzerine özel ve resmi bilim araştırma-geliştirme kuruluşlarında yoğun ve geniş çaplı çalışmalar sürdürülürken, bu ülkelerde optik/lazer teknolojisi hızlı bir şekilde ilerlerken, Türkiye´de lazerlerle ilgili kayda değer gelişmelere rastlanmamaktadır.

Her gecen gün piyasaya geliştirilmiş, yeni, daha kaliteli ve daha ekonomik lazerlerle ilgili makineler, cihazlar, teknikler sürülmektedir. Son yıllarda lazerle ilgili çok sayıda is yerlerin, mühendislik ve danışmanlık büroları açıldığı gözlenmektedir. Orta ve küçük ölçekli normal atölye tipi işletmelerde de lazer imalat yöntemleri beklenenden çok daha hızlı yayılmaktadır. Bu is yerlerinde tamirat isleri, fason isler yanında teknik danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedirler.

CNC Lazer Kesme İle Metal İşlemenin Avantajları

Metal kesme işlemleri klasik olarak, oksi-gaz aleviyle yapılmaktadır. Hassas olmayan ve et kalınlığı fazla olan parçalar günümüzde de bu yöntemle kesilmeye devam etmektedir.Bu yöntemin yeterli görülmediği yerlerde yani hassaslık ve temizlik istenen imalatlarda plazma kesme tercih edilmektedir. Bu yöntem oksijenle kesmeye nazaran daha iyi bir kesim yöntemidir. Ayrıca bu yöntem CNC olup, daha hızlı ve pratiklik sağlamaktadır. CNC lazer kesme yöntemine baktığımızda ise imalat teknolojisine farklı bir boyut kazandırmıştır.CNC lazer kesme işlemleri tamamen bilgisayar kontrollü olup insan faktörü sadece kesilecek parçanın çizimini yapıp bunu cihaza aktarması ve cihazın kontrollerini ayarlayarak kesim işinin başlatılması ile sınırlıdır. Bu yöntemin avantajları şöyle sıralanabilir.

1- Çok hassas ve 0.25 mm den başlayıp 25mm ye kadar metal parçaların üretiminde kullanılmaktadır.

2- Paslanmaz , Siyah sac, yaylık çelik, düşük ve yüksek karbonlu çelik malzemelerin yüksek hızda ve hassasiyette kesimine olanak sağlamaktadır.

3- Bakır, Pirinç, Titanyum, Gümüş, Alüminyum gibi değişik malzemelerin üretiminde kullanılmaktadır.

4- Sadece kesim değil ayna zamanda markalama, kaynak ve ısıl işlem gibi üretimin değişik prosesleri uygulanabilmektedir.

5- Kesme işlemleri 2 boyutlu yapılabildiği gibi 3 boyutlu boru, profil ve değişik geometriye sahip malzemeler işlenebilmektedir.

6- Özel yazılımları sayesinde kesilecek parçaların şekilleri, sac plaka üzerine otomatik yerleşimi yapılmakta minimum fire ile maksimum kazanç sağlanmaktadır.

7- Üretim süreci hesaplanarak programlı ve verimli üretim sağlanmaktadır.